Miten selvitä kiusaamistilanteesta?

Kiusaamisen kanssa ei kannata jäädä yksin, eikä sinun myöskään kuulu selvitä kaikista tilanteista itseksesi. On kuitenkin asioita, joita voit koittaa tilanteissa, joissa joudut kiusatuksi.

Älä provosoidu. On erityisen tärkeää muistaa, ettei tilanteessa kannata provosoitua tai hermostua. Kiusaaja ehkä yrittää saada aikaan juuri sitä.

Jämäkkyys. Joskus kiusaamista helpottaa se, että pyrit reagoimaan siihen jämäkästi. Jämäkkyyttä on esimerkiksi se, että sanot kiusaamiseen osallistuville suoraan, että heidän kuuluu lopettaa kiusaaminen. Kiusaajat yrittävät usein nolata, alistaa ja lannistaa. Jämäkkä käytös kertoo, että se ei onnistunut.

Myös jämäkkyyttä ja sitä, että näytät siltä, ettet hermostu tilanteessa tai ole peloissasi voi harjoitella. Se saattaa aluksi tuntua teeskentelyltä. Siltä että esität tilanteessa olevasi vahva, vaikka todellisuudessa näin ei ole. Voi kuitenkin käydä myös niin, että seuraavalla kerralla sinun ei enää tarvitse teeskennellä, vaan tunnet itsesi oikeasti vahvaksi.

Viisi askelta jämäkkyyteen:

  1. Usko omiin oikeuksiisi.
  2. Mieti, missä tilanteissa tarvitset jämäkkyyttä.
  3. Mieti, millä tavoin osoitat jämäkkyyttä näissä tilanteissa.
  4. Harjoittele jämäkkää ilmaisua (vaikka peilin edessä).
  5. Kokeile jämäkkyyttä todellisissa tilanteissa – voit aloittaa vaikka niistä, jotka tuntuvat helpoimmilta.

Lähde pois tilanteesta. Pyri pysymään niin rauhallisena kuin mahdollista ja poistu paikalta. Jos vain mahdollista, tilanteeseen ei kannata jäädä. Voit esimerkiksi sanoa, että kiusaamisen täytyy loppua ja sen jälkeen lähteä pois. Erityisesti silloin, kiusaaja kiusaaja on uhkaava tai aggressiivinen tai tilanne pitkittyy, siitä kannattaa poistua mahdollisimman pian.

Kerro aikuiselle. On tärkeää kertoa jollekulle koulun aikuisista mahdollisimman nopeasti, kun sinua on kiusattu.

Oma suunnitelma. Voit miettiä jo etukäteen, miten toimit, kun sinua kiusataan. Minkälaisia ne tilanteet ovat? Miten voit toimia silloin? Omia mahdollisuuksia/tapoja toimia tilanteissa, joissa joutuu kiusatuksi on usein myös hyvä miettiä aikuisen tai luotettavan kaverin kanssa.