Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät KiVa Koulu® -ohjelmaan esitettyjä yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Koululta saamani tunnukset eivät toimi. Saanko uudet tunnukset?

Voit lähettää kyselyn kirjautumisongelmastasi KiVa-toimistoon. Laita viestiisi tieto siitä, mihin www-osoitteeseen ja millä tunnuksilla/salasanoilla olet yrittänyt kirjautua sekä koulusi nimi. Jos sait virhevastauksen näytölle, kopioi sen teksti mukaan viestiisi. Sen avulla pystymme parhaiten selvittämään syytä tunnusten toimimattomuudelle.

Koulumme haluaa rekisteröityä KiVa Koulu® -ohjelmaan. Mistä löydän tietoa siitä, mitä tietoja sitä varten tarvitaan?

KiVa Koulu® -ohjelmaan rekisteröitymisestä on lisätietoa sivulla Tietoa KiVasta / Mukaan ohjelmaanJos rekisteröitymisen sivulla ei ole vastausta kysymykseesi, voit esittää kysymyksesi KiVa-toimistoon. Jos asiasi koskee kuntalisenssiä, on hyvä ottaa suoraan yhteyttä KiVa-toimistoon.

KiVa Koulu® -ohjelman Opettajan oppaat ovat luettavissa netissä, mutta keneltä voin pyytää painettuja kappaleita?

Voit tilata maksullista KiVa Koulu® -materiaalia nettisivuiltamme löytyvästä KiVa Shopista. KiVa-kouluille on KiVa Shopissa kampanjahinta 27,50 euroa/opas. Jos toimit koulun rehtorina tai KiVa-yhteyshenkilönä, löydät kampanjakoodin kirjautumalla suljetuille sivuille henkilökohtaisilla tunnuksillasi.

Onko KiVa Koulu® -hankkeesta tullut julkaisuja, voinko saada niitä?

Hankkeesta on tällä hetkellä saatavana ainoastaan englanninkielisiä julkaisuja. Voit ensin tutustua sivuun Tietoa KiVasta / Tutkimus ja vaikuttavuus ja sitten ottaa yhteyttä haluamastasi artikkelista sähköpostitse KiVa-toimistoon (kivakoulu@utu.fi).

Voiko KiVa Koulu® -ohjelmaa käyttää myös varhaiskasvatuksen puolella?

KiVa Koulu® -ohjelma on kehitetty perusopetuksen koulujen luokka-asteille 1-9 ja siten se ei ole sellaisenaan suoraan hyödynnettävissä muille koulutuksen tasoille.  Voitte kuitenkin tutustua ensimmäisen luokan materiaaliin, Opettajan oppaaseen alakoulun 1. luokalle ja valita sieltä sopivaksi katsomianne harjoituksia. Alakoulun 1. luokan Opettajan oppaan harjoitukset soveltuvat varhaiskasvatuksen puolella parhaiten esikouluikäisille lapsille. Voitte tilata Opettajan oppaan verkkokaupastamme KiVa Shopista.

Lapsemme koulu on KiVa-koulu, mutta mielestämme siellä ei puututa kiusaamiseen. Voitteko auttaa asiassa?

Jokaisella koululla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen, tämä on lakiin kirjoitettu velvoite (perusopetuslaki 29 § ja 48 d §). KiVa Koulu® -ohjelman käyttö on ohjelman käyttäjiksi rekisteröityneille kouluille kuitenkin vapaaehtoista, jolloin emme voi puuttua siihen miten yksittäinen koulu toteuttaa ohjelmaa.  Olemme antaneet KiVa-kouluille suosituksia ohjelman käytöstä ja kehittäneet koulujen tueksi KiVa Koulu® -ohjelman laatusuositukset, jotka löytyvät sivulta Meidän KiVa-koulu / Laatusuositukset KiVa-kouluille. KiVa Koulu® -ohjelma sisältää KiVa-koulujen henkilökunnille konkreettisia työvälineitä sekä kiusaamisen ennaltaehkäisyyn (mm. oppitunnit/teemat) että akuutin kiusaamistilanteeseen selvittämiseen (selvittämiskeskusteluprosessi kasvatuskeskusteluna).