Pulmikas-peli

Pulmikas-peli on uusi mobiililaitteilla joukkueissa pelattava peli, joka kannustaa oppilaita keskustelemaan koulun arkeen liittyvistä aiheista ja ongelmatilanteista, kuten ryhmässä toimiminen, kaikkien kunnioittaminen, ryhmäpaine sekä kiusaaminen. Pulmikas-pelin ohjaajana toimii opettaja, joka ohjaa peliä omalla mobiililaitteellaan (kännykkä tai tabletti). Oppilaat voivat pelata peliä omalla tai koulun mobiililaitteella tai tietokoneella. Tämän lisäksi pelaamiseen tarvitaan yhteinen näyttö, joka voi olla esim. tietokone, jonka kuva heijastetaan valkokankaalle.

Peliä varten pelaajilla täytyy olla toimiva internet-yhteys. Pelin aikana liikkuu jonkin verran dataa (enimmillään 2 Mt peliä kohden), josta voi tulla oppilaalle kustannuksia liittymästä riippuen. Opettajan vastuulla on varmistaa, että kaikilla oppilailla on lupa käyttää kännykkää pelaamiseen. Omien kännyköiden sijaan peliä voi pelata myös koulun laitteilla.

PULMIKAS PÄHKINÄNKUORESSA

• Pelin tavoite on kannustaa oppilaita keskustelemaan esitettyjen ongelmatilanteiden ratkaisuvaihtoehdoista.
  • Yhden pelin pelaamiseen on hyvä varata yksi oppitunti (45 min). Pelin kesto riippuu kuitenkin oppilaiden keskusteluaktiivisuudesta.
  • Peliä pelataan opettajan ohjaamana joukkueissa. Joukkueita voi olla 3-6 kpl.
  • Joukkueen ideaalikoko on 4 oppilasta, mutta peli toimii hyvin myös 3-6 oppilaan joukkueilla.
  • Pelin ohjaaja (opettaja) kirjautuu peliin mobiililaitteellaan (kännykkä tai tabletti).
  • Oppilaat kirjautuvat peliin omalla tai koulun mobiililaitteella tai tietokoneella.
  • Tämän lisäksi pelaamiseen tarvitaan tietokone, jonka kuva heijastetaan valkokankaalle.
  • Pulmikas-peliä voi hyödyntää ryhmäytymisen ja opetuksen välineenä.

ALOITA PELAAMINEN

1. Mene mobiililaitteellasi sivulle: www.pulmikas.fi/login.
  2. Syötä tunnus ja salasana. Tunnus on koulutunnus ja salasana on opettajasalasana. Ne ovat samat, joilla kirjaudutaan KiVa Koulu –sivustolle. Paina Seuraava-painiketta.
  3. Kun olet kirjautunut peliin, seuraa ohjeita mobiililaitteen näytöltä.

Lisäohjeita löydät Pulmikas-pelioppaasta kirjautumalla kivakoulu-sivustolle. Samalla sivulla ovat myös pelien käsikirjoitukset.