KiVa Koulu - Tehdään se yhdessä!

KiVa Koulu - Tehdään se yhdessä!

Tiedotteet » Vuoden KiVa Koulut on valittu
Uutiset

Vuoden KiVa Koulut on valittu

13.09.2011

Vuoden KiVa Koulut on valittu

Karamzinin koulu ja Polvijärven yläaste esimerkillisiä KiVa Koulu -ohjelman toteuttajia

KiVa Koulu on kiusaamista vähentävä toimenpideohjelma, jota toteuttaa jo 90% Suomen peruskouluista.  Ohjelman kehittäjät Turun yliopistossa  ovat valinneet nyt ensimmäistä kertaa Vuoden KiVa Koulun. Valinnan tarkoituksena on löytää ja palkita kouluja, joissa KiVa Koulu -ohjelmaa on viimeksi kuluneen lukuvuoden kuluessa toteutettu poikkeuksellisen laadukkaasti. Hyvien esimerkkien myötä pyrimme motivoimaan myös muita kouluja ohjelman korkeatasoiseen toteuttamiseen. Vuoden KiVa kouluja nimettiin tänä vuonna kaksi: alakouluista valituksi tuli Karamzinin koulu Espoosta ja yläkouluista Polvijärven yläaste Polvijärven kunnasta. Kummassakin koulussa KiVa Koulu -ohjelman koordinointi ja toteuttaminen sekä siitä tiedottaminen niin oppilaille kuin vanhemmilllekin on hoidettu mallikelpoisesti. KiVa-tiimit ovat selvittäneet esille tulleet kiusaamistapaukset, ja ohjelma on näkynyt koulun arjessa monella tavalla. Myös saavutetut tulokset ovat molemmissa kouluissa erinomaisia.

Karamzinin koulu on ollut mukana jo ohjelman kokeiluvaiheesta saakka. Kiusattujen osuus väheni heti kokeiluvuonna 67%, mikä motivoi henkilökuntaa jatkamaan hyvää työtään. Tällä hetkellä oppilaat kokevat ilmapiirin erittäin hyväksi ja kertovat kiusaamistapauksiin puututtavan välittömästi ja tehokkaasti. Karamzinin koulussa toimii kaksi KiVa-tiimiä, luokanopettajat pitävät säännöllisesti ohjelmaan kuuluvia oppitunteja ja oppilaat ovat päässeet pelaamaan KiVa-tietokonepeliä. Kiusaamistapausten selvittämiskeskusteluissa koulun KiVa-tiimi käyttää nk. Yhteisen huolen menetelmää.

Polvijärven yläaste aloitti  KiVa Koulu -ohjelman (käytön)  syksyllä 2010. Ohjelmaan kuuluvia teemoja on toteutettu ansiokkaasti ja oppilaat on ohjeistettu käyttämään KiVa Street -oppimisympäristöä. Ensimmäisen vuoden aikana muita kiusaavien oppilaiden osuus putosi peräti 90% ja kiusatuksi joutuvien osuuskin 56%. Polvijärvellä kiusaamistapaukset selvitetään nk. Kiusaamisen tuomitsevalla menetelmällä.

Karamzinin koulu ja Polvijärven yläaste osoittavat, että kiusaamisen vastaisessa työssä on kysymys ennen kaikkea koulun prioriteeteista. Kiusaamisen vastainen ohjelma mahtuu koulun arkeen kun sille tehdään tilaa.  KiVa Koulu -ohjelmaa laadukkaasti toteuttavilla kouluilla on erinomaiset mahdollisuudet vähentää kiusaamista ja lisätä kouluhyvinvointia.

Kummassakin koulussa järjestetään tiistaina 13.9. tilaisuus, jossa KiVa Koulun edustajat kertovat valinnan perusteista ja palkitsevat kouluyhteisön. Lisätietoja tilaisuuksista ja niihin osallistumisesta rehtoreilta:

Karamzinin koulu / Rehtori Jouni Hörkkö, p. 050 3543566, Turn on JavaScript!

Polvijärven yläaste / Rehtori Aurora Hansen, p. 040 1046222, Turn on JavaScript!

 

Lisätietoja valinnasta:

KiVa Koulu -hanke / Erikoistutkija Elisa Poskiparta, p. 0400 286 670, Turn on JavaScript!            

TOP 30 ala-, ylä- ja yhtenäiskoulua eri puolilta Suomea löytyvät tästä alta aakkosjärjestyksessä. KiVa Koulu ei julkista muiden koulujen sijoituksia.

 

Björneborgs svenska samskola, Pori

Haukiputaan yläkoulu, Haukipudas

Heimbacka skola, Pedersöre

Heinäveden yläkoulu, Heinävesi

Horon koulu, Teuva

Hurttian koulu, Jyväskylä

Högstadieskolan Svenska normallyceum, Helsinki

Jaakko Ilkan koulu, Ilmajoki

Karamzinin koulu, Espoo

Karihaaran koulu, Kemi

Karis svenska högstadium, Raasepori

Kartanonrannan koulu, Kirkkonummi

Kirkonkylän koulu, Miehikkälä

Kirkonkylän koulu, Suomussalmi

Korpitien koulu, Paltamo

Lappeenrannan steinerkoulu, Lappeenranta

Lauttasaaren ala-asteen koulu, Helsinki

Lintharjun koulu, Suonenjoki

Lopen yläkoulu, Loppi

Merttelän koulu, Rusko

Oulu International School, Oulu

Peltolan koulu, Vantaa

Perniön yhteiskoulu, Salo

Polvijärven yläaste, Polvijärvi

Porolahden peruskoulu, Helsinki

Pääskytien koulu, Porvoo

Rajamäen koulu, Nurmijärvi

Raumankarin koulu, Himanka

Tuupovaaran koulu, Joensuu

Veromäen koulu, Vantaa