fi | se

Mikä on KiVa koulu? Vanhempien opas pähkinänkuoressa
Perustietoa kiusaamisesta
Mitä kiusaaminen on? Kiusaamisen muodot
Kiusaaminen koskettaa koko luokkaa Mistä kiusaaminen johtuu? Miten tunnistan kiusatun oppilaan?
Kiusaamisen vastaiset toimenpiteet koulussa ja kotona
Toimenpiteet koulussa Toimenpiteet kotona
Kirjallisuutta ja nettiosoitteita
Tietokirjallisuus & kaunokirjallisuus Nettisivuja

Kiusaamisen muodot

Sanallinen kiusaaminen on yleisintä

Sanallisen kiusaamisen muotoja ovat nimittely, pilkkaaminen, ilkeämielinen vihjailu ja toisen naurunalaiseksi tekeminen. Sanat eivät jätä fyysisiä jälkiä, vaan niiden loukkaava voima osuu kiusatun itsetuntoon ja minäkäsitykseen vahingoittaen hänen tapaansa suhtautua itseensä ja muihin. Tutkimusten mukaan kiusatun itsetunto voi olla huono vielä vuosienkin jälkeen ja luottamus muihin ihmisiin kateissa.

Epäsuora kiusaaminen satuttaa salakavalasti

Epäsuora kiusaaminen tarkoittaa sitä, että kiusaaja ja kiusattu eivät kohtaa kasvotusten; he eivät ole samassa tilanteessa kiusaamisen tapahtuessa. Epäsuora kiusaaminen on usein luonteeltaan sosiaalista manipulointia, eli kiusaaja pyrkii vaikuttamaan muihin oppilaisiin siten, että nämä alkaisivat karttaa kiusattua ja suhtautua häneen kielteisesti. Manipulaatio voidaan toteuttaa myös levittämällä perättömiä juttuja kiusatusta ja rikkomalla siten hänen välejään muihin oppilaisiin. Epäsuoran kiusaamisen uhri huomaa vähitellen olevansa luokassaan yksin vailla muiden seuraa. Pahimmillaan koko ryhmä kääntää hänelle selkänsä.

Fyysinen kiusaaminen voi antaa aiheen rikossyytteeseen

Fyysistä kiusaamista ovat esimerkiksi töniminen, lyöminen tai potkiminen. Fyysisen kiusaamisen äärimuodot, raju väkivalta ja pahoinpitely, ovat kuitenkin harvinaisia, vaikka ne ovatkin usein esillä mediassa. Fyysistä väkivaltaa sisältävissä kiusaamistapauksissa on harkittava rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin ryhtymistä (Milloin kiusaaminen on rikos?).

Fyysinen kiusaaminen voi antaa aiheen rikossyytteeseen
Kännykkä- ja nettikiusaaminen ovat kiusaamisen uusia muotoja

Kännykän ja netin kautta kiusaaminen on suhteellisen uusi kiusaamismuoto. Kiusaaminen on teknisesti helppoa, se ei vaadi kuin muutaman klikkauksen tai napin painalluksen. Usein nimettömyys ja pieni kiinnijäämisen riski houkuttelevat kokeilemaan sellaista, mitä muuten ei tekisi. Netissä tai kännykällä voi levittää juoruja, noloja valokuvia tai henkilökohtaisia tietoja, tai lähettää nimettömästi pilkkaavia tai uhkailevia viestejä. Koulukiusaaminen rajoittuu yleensä kouluaikaan, mutta netin kautta kiusaava tavoittaa uhrinsa periaatteessa milloin vain. Kiusattu ei ole edes kotonaan turvassa.

Kiusaaminen voi olla luonteeltaan näkyvää tai piilossa olevaa.

Näkyviä muotoja ovat toisen fyysinen ja sanallinen vahingoittaminen. Sanallinen kiusaaminen on kaikkein yleisin kiusaamisen muoto. Sanojen vahingoittavuus osuu kiusatun itsetuntoon ja minäkäsitykseen vahingoittaen hänen tapaansa suhtautua itseensä ja muihin. Epäsuora kiusaaminen on luonteeltaan huomaamattomampaa ja sen avulla vahingoitetaan kiusatun sosiaalisia suhteita. Pahimmillaan kiusattu jää luokassaan kokonaan ilman ystäviä. Edellä kuvatut kiusaamisen muodot rajoittuvat kouluun, kun taas kännykkä- ja nettikiusaaminen tavoittaa uhrinsa milloin ja missä tahansa.