Meddelanden » Årets KiVa Skolor är valda

Årets KiVa Skolor är valda

13.09.2011

Årets KiVa Skolor är valda

Karamzinin koulu och Polvijärven yläaste förverkligar exemplariskt KiVa Skola-programmet

Kiva Skola är ett åtgärdsprogram mot mobbning som används av 90 % av Finlands grundskolor. Programmets utvecklare vid Åbo universitet har för första gången valt Årets Kiva Skola. Meningen med valet är att hitta och belöna skolor som under det föregående läsåret förverkligat KiVa Skola-programmet med exceptionellt hög kvalitet. Genom att hänvisa till goda exempel vill vi uppmuntra också andra skolor till ett gott förverkligande av programmet. I år utsågs två Årets KiVa Skolor: en lågstadieskola, Karamzinin koulu från Esbo, och en högstadieskola, Polvijärven yläaste från Polvijärvi kommun. Båda skolorna har exemplariskt skött koordineringen och förverkligandet av programmet samt informeringen till såväl elever som föräldrar. KiVa-teamen har utrett mobbningsfall som uppkommit, och programmet har varit synligt i skolans vardag på många sätt. Också de uppnådda resultaten har i båda skolorna varit utmärkta.

Karamzinin koulu har varit med redan från programmets pilotfas. Andelen mobbade minskade redan under pilotåret med 67 %, vilket motiverade personalen att fortsätta med sitt goda arbete. Just nu upplever eleverna att skolans atmosfär är mycket bra och att skolan omedelbart och effektivt ingriper i mobbningsfall. I Karamzinin koulu finns två KiVa-team, klasslärarna håller regelbundet lektioner som hör till programmet och eleverna har haft möjlighet att spela KiVa-datorspelet. Vid mobbningsfallens utredningsdiskussioner har skolans KiVa-team använt den s.k. Gemensamt bekymmer-metoden.

Polvijärven yläaste började använda KiVa Skola programmet hösten 2010. Programmets teman har förverkligats mycket väl och eleverna har instruerats att använda KiVa Street-inlärningsmiljön. Under det första året minskade andelen mobbande elever med hela 90 %, och andelen mobbade elever med 56 %. I Polvijärvi utreds mobbningsfall med den s.k. Mobbningsfördömande metoden.

Karamzinin koulu och Polvijärven yläaste visar att antimobbningsverksamhet framför allt är en fråga om skolans prioriteringar. Ett antimobbningsprogram ryms in i skolans vardag då man ger utrymme för det. Skolor som förverkligar KiVa Skola-programmet med hög kvalitet har utmärkta möjligheter att minska mobbning och öka välmåendet i skolan.

I båda skolorna ordnas tisdagen den 13.9 en tillställning där KiVa Skolas representanter berättar på vilka grunder valet gjorts och belönar skolan. För mer information om tillställningarna och om deltagande i dessa, kontakta rektorerna:

Mer information om valet:

TOP 30 lågstadier, högstadier och samskolor från olika delar av Finland finns här nedan i alfabetisk ordning. KiVa Skola publicerar inte andra skolors placeringar.

Björneborgs svenska samskola, Pori

Haukiputaan yläkoulu, Haukipudas